Wist je dat je “ezel” niet alleen als “donkey” naar het engels kan vertalen, maar ook als “ass”? Nee? Ik ook niet!
Filmquotes als “you are such an ass” verloren voor mij ineens een deel van hun pit, maar het leverde mij ook wel een flinke lachbui op. Ik kwam er achter tijdens een gezamenlijke studeersessie op de universiteit, en toen er als klap op de vuurpijl een soort bleek te bestaan met de naam “African wild ass”, ofwel de Afrikaanse wilde ezel, ging ik stuk.
Nadat ik aan de anderen aan de tafel vertelde wat er aan de hand was, bleek ik niet de enige te zijn. Wij konden het niet meer anders vertalen dan “de Afrikaanse wilde kont”.
Na een kwartier voor woordgrappen en de realisatie dat de Afrikaanse wilde ezel bedreigd is, grapten we dat we een bedrijf zouden moeten starten om deze “konten” te redden.
Amy en Sam vertelden vervolgens over hun idee om een ludieke determineergids te maken, en hier zijn we. Ik had echter noot verwacht dat we het ook ECHT zouden doen.

~Megan

Waar is dat kontje?

Nu gooien we niet simpelweg onze kont tegen de krib. Wereldwijd zijn er nog maar tussen de 23 en de 100 wilde kontjes over. Dit is maar één kont per 100 vierkante kilometer in hun oude habitat. En hier blijft het niet bij: het aantal blijft afnemen door onze huidige levensstijk. De afname sinds 1970 is maar liefst 94%!

Het merendeel van deze wilde ezels leeft bij de Rode Zee in de Denkelia-woestijn in Eritrea.

×

Assess by asses

When studying living beings it is key to distinguish their species. Different animals do different things, respond in different ways and interact in different ways with their environment. By recognizing species, biologists are able to study them one by one and answer questions like: "What makes a lion so cool?", "When is a hippo too fat?" and "why do mosquitoes exist?".

So, identifying species is extremely helpful, but it can be harder than it seems. Normally species are distinguished by their physical characters, which works well on paper, but in the field a lot of animals are easily scared and thus run of, leaving you unable to see anything but their ass. Sadly relevant characters are often let out of field guides. Well, at least until now.

Therefore, during your next safari, sit back, enjoy the view and use this guide. Because now you'll know the answer to "To which species belongs this ass?".

Word een echte kontenkenner

Het is niet gek dat hun kontjes schudden van angst, en dat ze er geen gat meer in zien, wat ze alleen maar wilder maakt. We kunnen ze alleen bedaren met passende beschermingsmaatregelen. Maar, om hiervoor te kunnen zorgen, moeten we deze bipsen goed leren herkennen, bestuderen en ondervinden…

De Afrikaanse wilde ezel heeft veel weg van de gewone ezel, wat niet gek is. Onze favoriete kont wordt namelijk gezien als één van de voorouders van de gewone ezel. Op dit moment zijn er twee levende ondersoorten beschreven: de Nubische wilde ezel en de Somalische wilde ezel. Groves (2002) beschreef een derde ondersoort uit de Sahara, zonder naam. Het is echter onbekend of dit een échte wilde ezel is.

Iets wat de Afrikaanse wilde ezel onderscheidt van de andere ezelsoorten, zijn de benen die deze kontjes ondersteunen. De manier waarop ze stevig en vastbesloten staan, met hun sierende strepen, maakt ze een lust voor het oog.

Als je meer wilt oefenen met het onderscheiden van diersoorten op basis van hun kont, probeer dan nu onze determineersleutel “Assess by Asses”, of koop onze gids!

Het achterwerk

    Als we deze soort wilen redden, moeten we niet voor één gat te vangen zijn.
    De grootste dreigingen voor onze Afrikaanse wilde ezel zijn de beschikbaarheid van drinkwater, en het feit dat men de ezels bejaagt als bron van voedsel en medicijnen. Management zal dus vooral moeten focussen op de aanwezigheid van drinkplaatsen en op educatie over duurzaam jagen.

    In eerste instantie wilden we bestaande projecten ondersteunen om deze diersoort te redden. Echter, het merendeel van hun leefgebied ligt in oorlogsgebied, wat veel acties bemoeilijkt. We hebben daarom besloten van richting te veranderen, en focussen onze hulp nu op EDGE of Existence. Daarbij hebben we onze stichting Save That Ass opgericht. Deze stichting heeft als doel om geld in te zamelen voor natuurbeschermingsprogramma’s en gelijktijdig mensen meer te leren over de natuur waar wij onderdeel van zijn.

    De Afrikaanse wilde ezel heeft echter wel een speciale plek in onze harten, en zal daarom te terug te vinden zijn in onze veldgids.

  • Over de stichting